Jdi na obsah Jdi na menu

Česká beletrie pro ženy 11/2024

10. 10. 2024

Romány pro ženy:

Jakoubková, Alena: Běda mužům, kterým žena mládne.

Otec čtrnáctileté dcery Zity se rozhodl pro rekonstrukci domu a kontaktoval architekta Karla Kramera, šarmantního čtyřicátníka. Jakmile ho Zita uviděla, bláznivě se do něj zamilovala. Zatímco její spolužačky prožívaly své první lásky se stejně starými chlapci, ona snila o Karlovi, který se k ní choval jako k dospělé, lichotil jí a motal hlavu. Brzy se však ukázalo, že je ženatý, což Zitiny city ranilo a její vztah ochladl. Pak uběhlo mnoho let a Karel byl opět volný...

Gillerová, Katarína: Všechno jednou končí.

Simona prožívá tajný románek se svým šéfem, jehož manželství se rozpadá. Najde si i cestu k jeho dvěma dětem a doufá, že zaplní prázdné místo ve velkém domě a vytvoří spolu šťastnou rodinu. Sama totiž opustila domov hned po střední škole, aby se vyhnula soužití s matčiným novým partnerem. Realita je však plná nečekaných zvratů, ale nic netrvá věčně a vždy se najde nějaké řešení.

Šilhová, Lucie: Sukničkářky.

Štěpánka se rozhodla opustit svou nudnou kancelářskou práci a otevřela si obchod s prádlem. Její zákaznice u ní teď společně s oblečením odkládají své osobní problémy a s novým prádlem si oblékají naději. A protože sem mnohé zákaznice chodí jen jednou za delší dobu, sdílejí se Štěpánkou i své životní osudy, s nimiž se mnohdy ještě nikomu nesvěřily - nevěry, neopětované lásky, mateřská zklamání i bezdětná trápení a možná že i některá ze čtenářek zde najde svůj příběh...

Repová, Hana: Neztrať mapu k mému srdci.

Co udělá osud, když vidí dívku toužící po klidu a bezpečí? Zasměje se a pošle jí do cesty pyrotechnika.
Lorin svému kolegovi v práci nikdy nevěnovala pozornost, neboť on vždy dával najevo, že o žádné přátele ani jiné vztahy nestojí. Když ji však jednou pomůže ve svízelné situaci a pak ji podrží v emočně napjaté chvíli, spustí tím reakci, kterou Lorin nečekala.

Langová, Petra: Kde končí nebe.

Zdravotní sestřička Bára se jednoho dne probouzí v nebi, neschopná si vybavit, jak a proč zemřela.V hlavě má jen chaotické útržky vzpomínek  a nejasný pocit, že během svého života udělala něco špatně. A nečekaný návrat na zem ji šokuje. Čas se posunul zpátky, zbývají jí necelé dva měsíce k napravení chyb, k hledání pravdy o sobě a o svých blízkých a možná i k cestě za osudovou láskou. Nebo bude všechno úplně jinak?

Kubíková, Karla: Dům na konci ulice.

Vdova a čerstvá důchodkyně Nina, která miluje literaturu a svého malého psa, žije poklidný život v domě po rodičích společně s bratrem Radkem, se kterým si nerozumí. Má jediného syna, který před lety odešel do Latinské Ameriky a vídá se s ním a jeho rodinou pouze přes SKYPE. Její život se však změní přistěhováním nové rodiny do ulice. Dobře si porozumí s jejich dcerou Gábinou, ale neblaze na ni působí její otec, majitel realitní agentury, který se vzápětí začne zajímat o jejich nemovitost. Nesoulad se svým bratrem navíc umocní jeho souhlas s prodejem rodného domu. Následná vážná nehoda syna Niny i její obavy o vlastní zdraví však nejsou jediným problémem, který ji trápí.

Chládková, Alena: Láska v sedmdesátkách.

Román zachycuje milostný příběh dvou mladých lidí, studentů gymnázia Magdy a Viktora v době normalizace v sedmdesátých letech dvacátého století. I když se toto období projevuje v jejich životě jen nenápadně, postupem času velmi tvrdě zasáhne do jejich osudů. Dobové události jsou vnímány a prožívány očima sedmnáctileté dívky Magdy, která kvůli nim přichází o svou lásku, víru v pravdu a spravedlivost. V roce 2000 se jejich cesty opět setkají a dávají čtenářům nahlédnout do jejich pohnutých osudů.

Vychodilová, Eva: Někdy je potřeba prohodit role.

Hlavní hrdinky a hrdinové několika povídek prožívají krizi (nejen) středního věku a v životě se potýkají s nejrůznějšími problémy - Monika najde zalíbení ve svém dlouholetém kamarádovi, Jana se snaží ukočírovat tajnou aféru se ženatým mužem a Kamila prožívá jeden ze svých nejhorších dnů. Každý z nich se snaží řešit své potíže po svém a mnohdy zoufalé a zdánlivě nevýznamné kroky vedou k velkým změnám, aniž by je kdokoliv plánoval.

Herzogová, Tereza: Tichá pošta.

Šárce je pětatřicet a stojí před životním mezníkem - miluje sice svého přítele Ivana, ale má být sedmdesátiletý spisovatel opravdu jejím osudovým mužem? Moc času na rozhodnutí nemá, protože tajemství, které před svým partnerem skrývá, si vynucuje rychlé řešení a navíc se v jejím životě objevil nový muž - samotářský restaurátor Bartoloměj. A zatímco si mezi barokními zdmi Santiniho staveb spolu s ním hraje na tichou poštu, Šárka netuší, že není jediná, kdo ostatní "tahá za nos". 

Poncarová, Petra: Libůstky a neřesti.

Povídky o mezilidských vztazích, a především o lásce ve všech podobách - o lásce erotické, lásce mezi ženami i mezi muži, o nevěře, manželských i partnerských výhrách a zklamáních. A také  o snech a touhách lidí "vyšvihnout se nahoru" i o podivných cestách, kterými se snaží svých cílů dosáhnout. Povídky jsou také o vnitřní síle, která jim dovolí opustit své stereotypy a od základů změnit svůj život.

Užkonečně Šťastná, Dagmar: Za vším hledej muže.

Monika žije poklidný život vyhlášené a úspěšné právničky, která ze všeho nejvíc nerada prohrává. S kamarádkou Jarmilou  a kolegou Břéťou vlastní renomovanou advokátní kancelář, která se nejvíce specializuje na rozvody. Jednoho dne je osloví manželka slavného a populárního moderátora, která již nechce tolerovat neustálé manželovy aférky s mladými ženami a chce se s ním rozvést. Případu se ujme Monika a začne nejen boj o velký majetek manželů, ale i snaha o naplnění tajné Moničiny osobní pomsty.

Užkonečně Šťastná, Dagmar: Za vším hledej ženu.

Tři kamarádky - tři osudy: krásná Alex, potrhlá Marta a svéhlavá Irena jsou tři naprosto odlišné ženy s různým pohledem na život, ale přesto je mezi nimi to nejpevnější pouto, jaké může být. Podnikavá Irena touží po vlastním domě a vše tomu podřizuje. Velkým přáním lékárnice Marty je moderování v rádiu a tvrdě si jde za svým. Alex není šťastná ve vztahu s přítelem Jakubem a když potká staršího charismatického ředitele Alberta, podlehne jeho vražednému šarmu. Brzy však narazí na jeho sebestřednost a chybějící empatii a tehdy musí zasáhnout kamarádky, aby Alex zachránily. Kniha byla zfilmována.